23948sdkhjf

Bygger pilotfabrik för batteriproduktion

Norska Beyonder har utvecklat och patenterat sin egen hållbara batteriteknik. I ett samarbete mellan flera bolag ska nu en pilotfabrik byggas för att på sikt sätta batterierna i produktion i en fullskalig anläggning.

Batterierna använder sig av rester från skogsindustrin för att producera aktivt kol, vilket gör det till ett säkrare och mer kostnadseffektivt batteri som kan laddas snabbt och leverera mycket ström när det behövs. Det handlar om en hybridlösning mellan traditionella battericeller med hög lagringskapacitet, superkondensatorer med snabb laddning och urladdning samt lång livslängd.   

Nu ska norska Beyonder tillsammans med Håkull Eiendom bygga en helautomatisk pilotfabrik på Forus i Norge. Afry och Advansia kommer att leda och designa utvecklingen av fabriken samt hjälpa till att slutföra en teknisk utvärdering av relevanta platser för fullskalig produktion av batterier.

-Samarbetet med Advansia och Afry är mycket viktigt för oss. Vi vill arbeta med partners som har erfarenhet av stora och komplexa industribyggnader. Dessa har ett omfattande internationellt nätverk och de har tidigare varit involverade i byggandet av liknande batterifabriker. Företagen har ledande expertis inom sitt område, säger Svein Kvernstuen, vd på Beyonder.

Pilotfabriken kommer att stå klar år 2022.  

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125