23948sdkhjf

Forskningscenter ska bli nav för Northvolts kompetens

Nu upprättas utbildnings- och forskningscentret Arctic Center och Energy (ACE) på Campus Skellefteå. Det är en gemensam satsning mellan Luleå tekniska universitet, Northvolt, Rise, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun.

Visionen är satsningen ska utgöra ett världsledande centrum för integrering av utbildning och forskning kring samhällets energiomställning. Under de tre kommande åren beräknar parterna att man gemensamt kommer satsa 30 miljoner kronor.

Tanken är att kompetensförsörjningen för den moderna industrin och energin ska utvecklas på platsen. Det ska se bland annat genom avancerade labb- och utbildningsmiljöer och en utbildningsstruktur från grundläggande vuxenutbildningar till master- och doktorandnivå.

– Det här kommer bli ett nav för vidareutbildning och rekrytering av de över 3 000 kvinnor och män som vi behöver anställa på Northvolt Ett. Vi ser också stora möjligheter i att sätta upp globalt ledande, industrinära forskning som drar kompetens till hela ekosystemet för batteriproduktion i norra Europa, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt, i ett pressmeddelande.

Under augusti planerar parterna formellt besluta om uppstart, men rekrytering av en vd har redan påbörjats. Här kommer blicken vändas ut mot världen för att hitta en person som kan ta ACE till nästa nivå ur såväl ett nationellt som internationellt perspektiv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172