23948sdkhjf

EUs skyddsåtgärder för stål förlängs

Ministerrådet har fattat beslut om att förlänga de så kallade skyddsåtgärderna som infördes som en följd av USAs ståltullar 2018. De ska skydda EU från att svämma över av den stålexport som inte kommer in i USA på grund av tullarna.

Som vi tidigare berättat var det sanktionerat att EU skulle suspendera vissa motåtgärder.

– Så länge som USA inte har avvecklat sina ståltullar finns roten till problemet fortfarande kvar och vi är därför glada att Ministerrådet nu lyssnat på oss. Eftersom normala importnivåer av stål släpps in på EU-marknaden tullfritt så är EUs skyddsåtgärder en väl avvägd och balanserad åtgärd som tar hänsyn till både producenters och stålanvändares intressen, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret och fortsätter:

- Beslutet om att nu förlänga dessa skyddsåtgärder är mycket viktigt för både svensk och europeisk järn- och stålindustri.

Fortfarande förväntas USA och EU komma överens om en avveckling av ståltullarna.

– Med det sagt ser svensk järn- och stålindustri fram emot att USA avvecklar de 25-procentiga ståltullar som president Donald Trump införde för ganska precis tre år sedan. Min förhoppning är fortsatt att EU och USA ska komma överens om att ståltullarna avvecklas innan årsskiftet, avslutar Mathias Ternell.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093