23948sdkhjf

Stålproduktionen i Sverige ökar

412 tusen ton råstål - så mycket producerades under maj månad bara i Sverige. Det är dessutom 11,4 procent mer än i maj förra året, visar produktionsstatistik från Jernkontoret.

Under hela 2021 har det producerats 2 099 tusen ton råstål i Sverige. Det innebär en ökning på 3,7 procent mot samma period 2020.

– Den svenska produktionstakten är tillbaka fullt ut på nivån från före krisen. Det syns tydligt när vi tittar på våra aggregerade siffror med 427 kton per månad för perioden januari–maj under åren 2016–2019 jämfört med 420 kilo ton per månad under motsvarande period 2021, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.

Han berättar att det stål som används i Sverige - nästan uteslutande importeras. Men allt svenskt stål - det exporteras.

– Att priset på stål just nu är högt i stora delar av världen beror på industrins och särskilt bilindustrins snabba och kraftiga återhämtning efter den nedstängning som skedde i samband med coronapandemin. För att möta denna efterfrågan har flera stålproducenter i Sverige snabbt ökat sin produktion under slutet av förra året och nu under våren, säger Mathias Ternell.

Produktionsstatistiken som sammanställs av Jernkontoret bygger på uppgifter från elva ståltillverkare i Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109