23948sdkhjf

Gruvforskning får 45 miljoner

Swedish mining innovation, det strategiska nationella innovationsprogrammet för gruv och metallproducerande industri och gruvornas branschorganisation Svemin har hållit sin årliga gemensamma konferens. För sextonde gången.

Den kallas Swedish mining research and innovation day och i år stod samhällets gröna omställning på agendan. Och 45 miljoner till forskningsprojekt. 

Under två paneldebatter samlades ledande personer från branschen, myndigheter och politik för att diskutera hur vi ska öka innovationstakten i ljuset av gruvbranschen som viktig möjliggörare för de samhällsutmaningar som finns, både kopplat till den gröna omställningen men även till de globala hållbarhetsmålen.

Ett genomgående tema var kompetens- och kunskapsförsörjningen som är kritisk för att de ambitiösa målen ska nås, och vems egentligen ansvaret är.

- Industrin genomgår just nu en historisk transformation och blir koldioxidneutral och autonom, och för att detta ska lyckas måste politik och myndigheter genom sina beslut och insatser stötta och möjliggöra utvecklingen, sade Jenny Greberg, programdirektör Swedish mining innovation.

Under konferensen passade Swedish mining innovation på att släppa nyheten om 45 miljoner till resurseffektivitet och hållbar produktion inom gruv- och metallutvinningsindustrin. Genom Vinnovas satsning på hållbar industri har man fått extra medel under de tre kommande åren till forsknings- och innovationsprojekt.

- Det här är den största satsningen programmet någonsin har gjort och det ger ökade möjligheter till att stötta även lite större projekt, något som efterfrågats av aktörerna, sade Jenny Greberg.

Konferensen visade upp ett urval spännande gruvinnovationsprojekt. Ett av dem var Nexgen sims.

- Det var som alltid inspirerande att få ta del av övriga talares presentationer och inspel, det är verkligen mycket som händer just nu. Vilken härlig känsla att för första gången för det svenska gruvklustret ha förmånen att presentera vårt Nexgen sims-projekt. Roligt att det redan nu ges så stor uppmärksamhet och intresse, sade projektledare Jan Gustafsson, Senior project manager, Epiroc.

Det hölls också traditionsenlig prisutdelning från stiftelsen Bergforsk där årets bästa examensarbete och årets bästa licientiatuppsats belönades. De tre pristagarna fick ta emot en hälsning från Bergforsk ordförande Staffan Sandström, vd Zinkgruvan och ge en kort presentation av sina avhandlingar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063