23948sdkhjf

Det ser bra ut för Ovako

– Jag har sällan sett en så snabb och oväntad ökning av marknadsläget som nu och det spås bara öka under 2021, säger Jukka Kivelö, General manager för Sales unit Scandinavia på Ovako.

Han menar att efterfrågan på stål aldrig varit större samtidigt som stålbranschen står inför flera utmaningar både över tid och under det kommande året. Och att den som vill ta temperaturen på svensk stålindustri inte enbart ska kolla siffrorna på börsen utan istället ta temperaturen på orderböckerna ute bland företagen. 

Men så såg det inte ut våren 2020 då Ovako – och hela stålindustrin överraskades av coronapandemin. Orderingången sjönk drastisk under de två första kvartalen och när sommaren gjorde sitt intåg såg det riktigt tufft ut, berättar han.

– Men efter semestern kom Kina i gång och satte fart på hela marknaden. Även om Kina är världens största stålproducent efterfrågade de mer stål. Så från Q4 2020 har det varit en otroligt stor efterfrågan på stål, säger Jukka Kivelö.

Jukka Kivelö berättar att orderingången för Ovako har varit explosionsartad sedan hösten 2020 och att det faktiskt är svårt att hänga med i tempot.

– Det är positivt att det drar i gång och att vi kan börja anställa igen. Jag ser en ljus framtid för en tuff bransch, säger han.

Ovako har börjat anställa igen efter 2019 och 2020 års permitteringar, men eftersom de främst finns på små bruksorter i Sverige är det svårt att hitta arbetskraft.

– Det finns miljoner utmaningar, just nu är det att hinna med att anpassa produktionen efter det som händer på marknaden. En annan mer långsiktig utmaning är logistiken hos våra kunder. Tittar vi på Norden ser vi att inköpen i allt högre grad blir mera lokala i stället för globala. Bristen på bland annat halvledare och stoppet i Suez-kanalen har gjort att stora företag är mycket mer tveksamma att handla från någon långt ifrån dem själva. Där kan Ovako bidra eftersom vi har alla våra bruk i Sverige och Finland, säger Jukka Kivelö.

Ovako tillverkar specialstål och kunderna finns främst inom kullager-, tillverknings- och transportindustrin. Allt stål som Ovako producerar består av återvunnet stålskrot från Norden och enbart fossilfri el används vid tillverkningen.

– Stålindustrin är världens största bov när det gäller koldioxidutsläpp. Men köper man från Ovako får man skrotbaserad stål som är tillverkad av Nordisk el. Det enklaste sättet för en kund att komma ner i sin koldioxidförbrukning är att handla från oss, säger Jukka Kivelö.

Genom att använda återvunnet skrot och nordisk fossilfri el är Ovakos koldioxidutsläpp cirka 80 procent lägre än det globala genomsnittet bland världens stålproducenter. Det är deras budskap till kunderna när de ställer ut på Elmia Subcontractor till hösten.  

– De som använder stål i sina produkter har oftast själva ett lägre koldioxidutsläpp än ståltillverkaren . Därför vill vi att våra kunder först och främst ska titta på var råmaterialet kommer ifrån. Därefter måste de självklart även ha koll på sina egna utsläpp. Här går vi i bräschen och tar ett stort ansvar från vår sida. Så pass stort ansvar att stora svenska industrier frågar oss om hur de ska mäta utsläppen från andra ståltillverkare, säger Jukka Kivelö.

De ser en annan långsiktig utmaning och det är kompetensutveckling och mer specifikt att få fler att läsa teknik och metallurgi.

– Vi har varit, och är, en stor bransch i Sverige. Fortfarande är malm, skog och stål mycket viktiga för svensk export. Det vill säga basindustrin. Men det glöms bort lite eftersom börsvärdena inte alltid är så höga. Men så är det, basindustrin är otroligt stark, säger Jukka Kivelö.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094