23948sdkhjf

Tar energi ur tidvattnet

Tidvattenkraften är i fokus på skotska Orbital marine power. De utvecklar nämligen flytande tidvattenturbinteknik och har lanserat sin första kommersiella 2MW-enhet, Orbital O2.

Förutom sol och vind, är även månens gravitationskraft en naturkraft att använda som alternativ framtida källa till energi.

I flera år har experiment med tidvatten utförts vid Europeiska marina energicentret, EMEC utanför Orkneyöarna. Det är Europas testplats för tidvatten och vågenergiprojekt och där är strömmarna särskilt starka under ebb och flod. Här kommer tidvattenturbinen lanseras. 

Cirka 15 meter under O2s 72 meter långa överbyggnad finns två helt integrerade drivlinor från SKF på två vingliknande ben. Här svänger de två dubbelbladiga rotorerna drivna av havsströmmen. Rotorerna har var och en diameter på 20 meter. Elen som genereras i generatorerna förs via en undervattenskabel, och matas direkt in i nätet, lagras eller bearbetas till grön vätgas.

O2-projektet har fått finansiering från EUs forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020 inom ramen för FloTEC-projektet samt Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Interreg North West Europe-programmet inom ramen för ITEG-projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079