23948sdkhjf

ABB bygger om hos SSAB

För att säkerställa kontinuerlig drift och minskad energiförbrukning ska SSAB i Borlänge byggas om. För detta har SSAB lagt en beställning hos ABB för en modernisering av motorer och drivsystem.

Nu ska SSAB rusta upp sin anläggning i Borlänge genom att låta ABB modernisera bolagets motorer och drivsystem för rullbanor. Dessa är integrerade i det befintliga distribuerade styrsystemet ABB Ability System vid SSAB:s varmvalsverk i staden.

När allt är installerat och driftsatt enligt ett tre stegs-program kopplat till planerade underhållsstopp 2021, 2022 och 2023, är tanken att kontraktet ska leda till en ökad energieffektivitet och en tillförlitlig och stabil drift. Detta ska i sin tur leda till ett minskat underhållsbehov samt en låg reservdelshållning.

– Nära samarbete och stöd från ABB i anbudsfasen, tillsammans med ett långsiktigt åtagande, var nyckelfaktorer i vårt projektbeslut. Den nya lösningen kommer att ge större pålitlighet och energieffektivitet i vår framtida produktion, säger Lars Staffansson, projektledare på SSAB.

ABB och SSAB har tillsammans säkerställt en ideal dimensionerings- och konfigurationslösning för rullbanesektionerna. Lösningen ska uppfylla specifika önskemål från SSAB kring fjärrstyrd återställning, och dra nytta av ABB:s kunskap av optimeringslösningar för motorer och drivsystem kopplat till DCS.

I projektet kommer de gamla DC-drivsystemen att ersättas med moderna AC-drivsystem med ACS880 multidrivenheter, AC-motorer och distributionspaneler integrerade i det befintliga ABB Ability 800xA-systemet för övergripande kontroll. På detta kommer även en ny lösning att implementeras – en fjärråterställning för användning i händelse av en utlöst motor. Detta ska ta bort behovet av att kalla ut underhållspersonal i första steget.

ABB kommer att ansvara för hela anläggnings- och systemdesignen, installation, montage och idrifttagning, samtidigt som de två företagen kommer att arbeta tillsammans för att på ett säkert sätt minimera stopptiden under monterings- och idrifttagningsfaserna. Allt för att säkerställa en snabb och säker uppstart med begränsat produktionsstopp.

– Med utgångspunkt i energieffektivitet, minskade underhållskrav och kontinuerlig drift har vi använt vår djupa kunskap om metallindustri, ihop med SSAB:s krav på sina processer och system. Vi har tillsammans utvecklat ett sätt att optimera deras processer med lösningar baserade på vår produktportfölj, och vi är övertygade om att SSAB i Borlänge kommer kunna dra nytta av moderniseringen av rullbanornas motorer och drivsystem under många år, avslutar Björn Jonsson, chef för ABB:s affärsområde Process Automation i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126