23948sdkhjf

Investerar i atomiseringsenhet för 20 miljoner

Nu investerar Sandviks division Kanthal och metallforskningsinstitutet Swerim 20 miljoner i en ultramodern atomiseringsenhet, och tanken är att den gemensamma satsningen ska bidra till att Sverige kan behålla sin världsledande position inom pulverstål.

Kanthal och Swerim har gemensamt investerat 20 miljoner i ny utrustning som är designad för forskning och utveckling av både material och atomiseringsprocessen inom pulvermetallurgiområdet. Automatiseringsenheten ska göra det möjligt att atomisera pulvercharger upp till cirka 85 kg, både för additiv tillverkning och för HIP-applikationer (Hot Isostatic Pressing).

Den nya utrustningen kommer att installeras hos Swerim i Kista utanför Stockholm och förväntas vara startklar under fjärde kvartalet 2021.

– Investeringen möjliggör unika möjligheter för oss att utveckla material för additiv tillverkning och att få ut nya produkter på marknaden snabbare. Samarbetet med Swerim möjliggör också forskning i världsklass inom detta område som är strategiskt både för Kanthal och för Sverige, säger Dilip Chandrasekaran, chef för FoU på Kanthal.

Tack vare lång erfarenhet, djupgående forskning och kontinuerlig utveckling av material, processer och produkter inom pulverstål, kan Sverige kallas för ett världsledande land inom området. Detta är något som Kanthal och Swerim vill ska fortsätta, och tanken är att den nya investeringen ska bidra till detta.

Den nya utrustningen ska ha en hög material- och processflexibilitet vilket ska skapa stora möjligheter vid utveckling av material och processer, både inom additiv tillverkning och pulvermetallurgi.

– Investeringen är ett direkt resultat av ökad efterfrågan på forskningsmöjligheter. För att behålla den ledande positionen måste svenska företag ligga i framkant när det gäller utveckling av nya material och tekniker, och samarbetet har möjliggjort en unik plattform för FoU-aktiviteter inom legerings- och pulverutveckling för hela Sverige, säger Jesper Vang, forskningsledare inom additiv tillverkning och pulvermetallurgi vid Swerim.

Investeringen syftar till ett långsiktigt samarbete där Kanthal och Swerim kan ta del av varandras spetskompetens inom området pulverstål.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093