23948sdkhjf

Norska explosionen kunde ha slutat i katastrof

Nu har ny information släppts kring den norska gasexplosion där 12 arbetare fick lindriga skador i slutet av januari utfallet hade likväl kunnat bli dödligt.

Den 29 januari 2021 skedde en gasexplosion vid Aker Solutions anläggning i Stord, Norge. Nu har norska medier fått mer information kring gasolyckan om vad som faktiskt hände, samt vad som låg bakom.

Norska tidningen Haugesunds Avis (HA), som har fått tillgång till preliminär information som släppts från Aker Solutions, skriver att en utredningsgrupp kunnat fastställa att explosionen berodde på ett läckage från ett gasrör nere i en bassäng, som tänts på av ett arbete som utförts på marken i närheten.

Som följd av detta flög 12 bitar av bassängernas lock 50-60 meter rätt upp i luften och enligt utredningsteamet hade detta kunnat leda till ett dödligt utfall. 15 anställda som befann sig i närheten av området har nu fått gå och prata med företagshälsovården kring händelsen.

Som ett resultat av explosionen avfyrades 12 bitar från två lock. Inga människor träffades. Explosionen orsakade mindre materiella skador på taket i målningshallen, en vägg till Stordhallen och bassängerna, men de materiella skadorna påverkar inte produktionen på gården, säger kommunikationschef Odd Naustdal på Aker Solutions i Stord till norska lokaltidningar.

Enligt HA ska Aker Solutions även ha delat information kring olyckan med liknande anläggningar, inklusive sina egna där gasanläggningarna inspekterats och kontrollerats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128