23948sdkhjf

Ny tjänst håller koll på när roboten behöver underhåll

ABBs nya tjänst för villkorsbaserat underhåll, Condition-Based Maintenance, CBM ska göra det möjligt för robotanvändare att skapa ett förebyggande underhållsschema för enskilda robotar eller robotflottor baserat på driftdata i realtid i syfte att optimera produktiviteten och minimera driftstoppen.

CBM använder sig av robotdriftdata i realtid för att hjälpa till att identifiera potentiella problem som skulle kunna påverka prestanda, inklusive effekt, hastighet, acceleration och slitage på växellådan. Dessa variabler jämförs med andra robotar i ABBs robotdatabas för att beräkna sannolikheten och tidsramen för ett eventuellt fel.

Verktyget riktar sig till kunder med stora robotflottor och ska påvisa om korrigerande åtgärder krävs som involverar antingen reparationer eller utbyte av berörda delar. Genom att identifiera vilka delar som sannolikt kan fallera och när kan man köpa in och ha reservdelar i beredskap utan att behöva lagerhålla dem, ska verktyget hjälpa användarna att planera budgeten och säkerställa att resurser står beredda när det behövs för att utföra arbete.

Kunden ska få de insikter de behöver för att ta fram ett schema för förebyggande underhåll baserat på kända prestanda så att robotar hålls i funktionsdugligt skick och prestanda maximeras. Övervakning ska minimera sannolikheten för förtida fel och förlänga medelvärdet mellan fel samt utöka robotens livslängd.

- Genom att erbjuda större förutsägbarhet kring scheman för underhåll och reparation innebär vår villkorsbaserade underhållstjänst att kunderna kan få ut maximalt av de installerade robotarna. Kunderna kan nu optimera sin produktionseffektivitet genom att eliminera oväntade driftstopp som orsakas av fel eller förseningar när man ska skaffa fram reservdelar för att åtgärda ett fel, säger Antti Matinlauri, chef för Product Management på ABB Robotics.

En robotrapport tas fram så att kunden får hjälp att besluta om vilka förebyggande åtgärder som ska vidtas, inklusive serienummer, sammanfattande tabell, dataanalyser, enskilda underhållsrekommendationer, slutsatser och rankning av systemet. Med dessa data ska  kunden kunna utforma ett lämpligt underhållsschema, vid behov med hjälp av ABB.

- Användarna får en bättre förståelse för exakt vilka robotar som kan ha en ökad risk för komponentfel, till exempel om de överutnyttjas jämfört med andra robotar i produktionslinjen eller om alltför tunga laster leder till att roboten opererar utanför rekommenderade driftparametrar, säger Antti Matinlauri.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109