23948sdkhjf

Nu rivs Sveriges första kärnkraftsverk

Ågestaverken var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk men nu är det dags för rivning. 

Ågestaverket utanför Stockholm var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk och i drift 1964-1974. Mer än 45 år senare är det nu dags för rivning av anläggningen. Det är ett arbete som pågår tre till fyra år och har en budget på 600 miljoner kronor. Arbetet är inte är alldeles lätt då kärnkraftverket ligger i ett bergrum vilket försvårar rivningen. 

– Kärnkraften har en livscykel från uppförande till drift och slutligen avveckling. Det stärker förtroendet för branschen som helhet att vi kan montera ner och ta hand om kärnkraftens restprodukter på ett säkert, effektivt och hållbart sätt, säger Sven Ordéus, chef för Vattenfalls BU Nuclear Decommissioning (BUND) som ansvarar för avvecklingen av Ågestaverket.

Kärnbränsle och annat högaktivt avfall har transporterats bort för länge sedan. 

Det har funnits de som vill att verket ska bevaras som kulturhistoriskt intressant men då det inte går att ta bort allt radioaktivt material utan att byggnaden förstörs är detta inte möjligt. 

FAKTA
Den termiska effekten på Ågestaverket var 65 MW. Senare höjdes detta till 80 MW, fördelat på 12 MW el och 68 MW fjärrvärme.

Foton publiceras under licensen

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11