23948sdkhjf

Vice vd hos Sandvik är Framtidens kvinnliga ledare

För fjortonde året i rad utses Framtidens kvinnliga ledare av chefsorganisationen Ledarna. Varje år listar Ledarna de 75 främsta ledarna som är unga och kvinnor, och i år går vinsten till Nina Åxman, vice vd Global Operations på Sandvik Rock Tools.

Genom priset vill Ledarna inspirera fler unga kvinnor att bli chefer, och lyfter därför fram kvinnliga chefer mellan 20-35 år som är förebilder och visar på värdet av bra ledarskap. I år, 2020, fick Nina Åxman på Sandvik Rock Tools ta hem priset.

Läs också: "Säkerhet får inte vara en prioriteringsfråga"

Nina har bland annat varit fabrikschef på Bombardier i Västerås, och sedan januari är Nina Åxman vice vd och ansvarig för Global Operations på Sandvik Rock Tools. Det innebär att hon leder cirka 1 300 medarbetare i sex fabriker i nio länder, är chef för en global planeringsorganisation, samt har budget- och investeringsansvar.

– Årets vinnare Nina Åxman vågar fatta beslut som får saker att hända och hennes moderna värdedrivna ledarstil präglas av ansvarstagande, jämställdhet, hållbarhet och mångfald. Hon vänder upp och ned på bilden om vem som kan nå de högsta chefspositionerna, säger Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller, som även ingår i juryn.

I juryns motivering nämns även Ninas förmåga att skapa tillit hos sina medarbetare och få med sig alla på förändringsresan, som en av anledningarna till att hon är den klara vinnaren 2020.

– Det är en stor ära för mig personligen, men också en stor glädje för mina kollegor och team på Bombardier och Sandvik kring vad vi åstadkommit. Mångfald behöver genomsyra alla nivåer i företagen och högst upp i hierarkin, i ledningsgrupper och styrelser. Annars riskerar vi förlora yngre duktiga förmågor, säger Nina.

Framtidens kvinnliga ledare genomförs tillsammans med rekryteringsföretaget Wes, och runt 500 kandidater är med i rekryteringsprocessen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.236