23948sdkhjf

AI-baserade automationslösningar driver på framtidens innovationer

I år träffas äntligen den globala automationsbranschen live i München den 21 och 24 juni i år. Den ledande automationsmässan Automatica har förberett sig länge och sedan flera månader tillbaka med bland annat det nya spännande virtuella formatet ”automatica Talk”. Här möts experter, producenter och användare digitalt för att utbyta och diskutera aktuella teman och trender inom robotik och automation. ”Talk” blir en kompletterande plattform mellan de fysiska mässorna som äger rum vartannat år i München. Nästa äger rum den 5 maj kl. 13.00. Anmälan sker via hemsidan.

Årets fokusteman Artificial intelligence (AI) och maskininlärning är sedan många år en del av industriproduktionen, åtminstone i teorin. Det vi ser nu är med vilken kraft AI är på väg in i praktiken, vilket blir tydligt på årets mässa. Frågan är hur fort denna enorma potential kommer de tillverkande företagen till godo. En undersökning gjord av Longitude Research och Siemens ger oss tydliga insikter. Enligt undersökningen förväntar sig mer än hälften av alla företagsledare att kontrollen av industrianläggningar, maskinanläggningar och känslig infrastruktur kommer att hanteras via AI inom de kommande fem åren.

– När de flesta hinder är lösta och det autonoma utbytet av data mellan olika involverade system är garanterat kommer basen för en smart produktion ha skapats. Och om några år implementeras storskaliga digitala nätverk. “Det kommer att hjälpa alla parter att dela data med varandra, optimera sig själva samt agera intelligent, säger Patrick Schwarzkopf, VD på Director på VDMA Robotics + Automation Association.

Vill man agera intelligent behöver man kunna se

Även om de flesta anläggningarna ännu inte implementerat några omfattande digitala nätverk så finns det ingenting som står i vägen för att applicera fristående AI-lösningar idag. Här visar Machine Vision vägen för smarta produktionsprocesser.

En snabb tripp till rymden visar hur avancerad bildbehandlingsteknik teknik fungerar. Exempelvis de tio satelliter utrustade med ABB multispectral imaging systems som kretsar runt jorden och registrerar ekosystemet på vår planet med start 2023. Systemet tillhandahåller högkvalitativa bilder med en upplösning ner till 5 meter. Ett AI-baserat analyssystem försett av satellitoperatören registrerar och visar förändringar runtom vår jord. Förändringar gjorda både naturligt och av oss människor och det i en nära realtid. 

Tillbaka till jorden och till Automaticas utställningshallar. Utställare som Asentics, Basler, Cognex, MVTec, IDS, ISRA Vision, Sick och Stemmer Imaging presenterar banbrytande kameror, sensorer och mjukvara med integrerad AI. Imaging är dessutom en kritisk del i AI-baserade robotikapplikationer. Vision Systems har varit en förutsättning förflexibla och autonoma robotar i många år. Om robotar ska fungera intelligent så är högeffektiva bildbehandlingsprocesser ett grundläggande nödvändigt krav.

Datorkraft basen för AI

Dr. Werner Kraus, Department Head Robotics and Assistance Systems på Fraunhofer IPA, summerar andra robotkaraktäristik som är nödvändig för integrationen av smarta produktionsmiljöer.

“Bild- eller kraftdata utgör basen för AI-baserade robotikfunktioner. Hursomhelst, de flesta utplacerade robotar idag är blinda vid leverans. I framtiden måste integrationen av kameror och kraftsensorer vara inkluderade i servicen för standardrobotar placerade i smarta fabriker. För att göra verkligen autonoma åtgärder är den virtuella lärandemiljön en annan avgörande faktor. Industrirobotar behöver datorkraft för att generera inlärningsdata för simulering så att den aktuella roboten är produktiv redan från start”.

Summerar vi, så är megatrenden med digitala nätverk och artificiell intelligens på väg in i en ny era inom automation. De möjliggör implementeringen av högflexibel intralogistik och produktionskoncept som tidigare inte varit möjliga. Med nuvarande takt av innovationer kommer årets mässa troligen bli den mest betydande Automatica någonsin. Ett vidare spektrum av utställare än någonsin förut, alltifrån startups till ledande industriföretag.

För mer information kring Automatica kontakta Michèle Faber, michele.faber@handelskammer.se, representant Messe München Sverige.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08