23948sdkhjf

Uppkopplade kläder ska förebygga belastningsskador 

Boliden ska testa att ge de anställda i Kankbergs gruvverksamhet kläder med inbyggda sensorer, för att lättare kunna förebygga belastningsskador. 

Testet görs i samarbete med startup-bolaget Wawr Tech, som utvecklar kläderna och det tillhörande programmet Zentnl. 

– Vi är jätteglada över att Boliden väljer att testa vår produkt i ett tidigt skede. De är ett bolag med enorm erfarenhet av skydd och säkerhet för personal i fysiskt arbete och utmanande miljöer. Pilotprojektet innebär att vi gemensamt kommer ta produkten från utvecklingsstadiet till att skapa värde för verksamheten och de anställda, säger Patrik Zayas, vd för Wawr Tech. 

Sensorerna i kläderna gör mätningar på individnivå, och ger information i realtid. De fångar upp positionering, hållning och onaturliga rörelser, för att kunna identifiera var och när de anställda utsätts för risker. 

– Vi kan upptäcka överbelastning och oergonomiska positioner som kan leda till skador över längre tid. Vi kan också upptäcka om en person som arbetar ensam är skadad, säger Patrik Zayas. 

Datan från sensorerna tolkas sedan av ett AI-drivet program som Wawr utvecklat. 

– Finns det ny teknik som kan öka säkerheten och hälsan för våra anställda så vill vi självklart vara med och utveckla den för att fortsätta ligga i framkant med vårt säkerhetsarbete, säger Annika Kruuna, Manager Health & Safety, Boliden Mines. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109