23948sdkhjf

Svensk energiteknik ökar effektiviteten hos pappersbruk

Tyska pappersbruk utrustas med gasturbinteknik från Siemens i Finspång. 

Pappersproducenten Palm, med säte i Tyskland, effektiviserar tre av sina pappersbruk med den senaste gasturbintekniken från Siemens för att kunna möta rådande utmaningar i form av bland annat fluktuerande råvarupriser och energikostnader. 

I leveransen ingår ett nytt kombikraftverk och uppgraderingar av två andra kraftverk med den senaste generationens gasturbiner från Siemens i Finspång. Siemens levererar även ett koncept för elektrifiering av en ny pappersproduktionslinje ­– från ställverk, kontrollcenter och krafttransformatorer till innovativ driftteknik.

Två av gasturbinerna kommer att ersätta äldre gasturbiner med lägre effekt vid de befintliga pappersbruken i Eltmann och Wörth i Tyskland. De nya gasturbinerna ger ytterligare 17 MW per anläggning. Den höjda verkningsgraden innebär även en betydande minskning av koldioxidutsläppen per MWh. Den tredje gasturbinen kommer att installeras i det nya kraftvärmeverket som byggs vid pappersbruket i Aalen, där Siemens även elektrifierar den nya pappersmaskinen.

– Alla kunder har sina unika krav och vi är glada att med hjälp av vår teknik kunna erbjuda högre effektivitet och betydande reducering av koldioxid per megawattimme, vilket är till gagn både för deras produktion och för samhället där de verkar, säger Hans Holmström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång.

Papierfabrik Palm GmbH & Co. KG, grundat 1872, tilverkar tidningspapper och wellpapp med en total arbetsstyrka på cirka 4 000 personer fördelat på ett 40-tal orter runtom i Europa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062