23948sdkhjf

De vill finansiera ny kärnkraft i Sverige

NewClearEnergy och Blykalla Reaktorer lanserar ett samarbete för att finansiera ny kärnkraft i Sverige.

NewClearEnergy lanserar nu sin verksamhet, där konsumenter och företag kommer att erbjudas 100 procent kärnkraftsel, samtidigt som 1 öre per kWh av intäkten går till den svenska forskning om kärnkraft som bedrivs av Blykalla Reaktorer. Forskningen fokuserar på att fram design och säkerhetsanalys för en SEALER (Swedish Advanced Lead Reactor), i syfte att bli kommersiellt konkurrenskraftigt på den nordeuropeiska elmarknaden. Visionen är att år 2032 ha ny, kommersiell kärnkraft på plats i Sverige.

Utvecklingen av ny kommersiell kärnkraft, med dess förmåga att garantera stabil elförsörjning och att åtgärda klimatfrågan, har begränsats av ett moment 22, där varken stat eller industri velat ta första steget för att finansiera den forskning som krävs. Det känns fantastiskt att vi nu genom NewClearEnergy kan bryta dödläget, och öppna en kanal för vanliga svenskar att genom en enkel handling visa sitt stöd och bidra till lösningen på framtidens klimatvänliga energiförsörjning i Sverige, säger Janne Wallenius, medgrundare av Blykalla Reaktorer, professor i reaktorfysik vid KTH samt medlem i NewClearEnergys advisory board.

Bakom initiativet står grundarna av NewClearEnergy och Blykalla Reaktorer, samt ett advisory board med riksdagsledamöterna Laila Naraghi (S) och Johan Forssell (M), Senior Political Advisor på Uniper, Lina Håkansdotter, samt professor Janne Wallenius, forskare inom kärnkraft. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.094