23948sdkhjf

AI och automatisering frigör underhåll på pappersbruk 

Genom ett nytt forskningsprojekt ska AI-driven automatisering minska mängden skador på pappersmaskiner på pappersbruk – och skapa ett mer proaktivt underhållsarbete. 

Projektet KnowIT, som sponsras av sina deltagare och PiiA, ska demonstrera och utveckla AI-lösningar för pappersindustrin. Genom detta hoppas man kunna underlätta arbetet för underhållsingenjörer som lägger stor tid på att analysera mängder av data från de tusentals olika sensorerna installerade i pappersmaskiner. 

– Om vi kan automatisera den här rutinmässiga sysslan kan underhållsingenjörerna istället fokusera på mer komplexa uppgifter och förebyggande underhåll, säger Fredrik Sandin, biträdande professor i industriell elektronik vid Luleås tekniska universitet och koordinator av projektet. 

Förhoppningen är att projektet ska kunna minska antalet oplanerade driftstopp på pappersbruken med 25 procent, genom att med maskininlärning och AI räkna ut maskindelarnas livslängd och när de bör bytas ut. 

Ett av företagen i projektet KnowIT, som ska dela med sig av sin sensordata och information om maskinskador, är Smurfit Kappa i Piteå. 

– Med framtida lösningar kring hur och när produktionsmaskiner ska underhållas, kan vi få en jämnare och mer stabil produktion. Om beslutsprocessen för när underhåll ska utföras blir mindre personberoende, kan vi jobba mer effektivt, säger Jonas Snäll, underhållsingenjör vid Smurfit Kappa. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156