23948sdkhjf

Fångar solen med nytt patent

Absolicon har mottagit besked om att ett svenskt patent kommer att beviljas Absolicons unika sätt att forma reflektorer till exakt form för paraboliska solfångare. Detta patent har även sökts internationellt via det så kallade PCT-systemet.

Solenergiföretaget Absolicon får svenskt patent på sin lösning för att tillverka koncentrerande solfångare med hög precision.

- Denna uppfinning ger de paraboliska reflektorerna i solfångarna en exakt parabolisk form, vilket ger till hög optisk verkningsgrad och bidrar till att solfångarna kan producera mer värme, säger Patrik Blidefalk, patentansvarig på Absolicon.

Lösningen bygger på att reflektorplåten formas så att den färdiga reflektorn påverkas av justerbara moment som kröker reflektorplåten istället för fasta stöd.

Metoden är anpassad för att ge den nuvarande solfångaren T160 exakt form men kommer att fungera även för kommande modeller.

Den formella processen innebär att Patentverket nu har meddelat att detta patent kommer att beviljas och kommer att kungöras inom kort. Patentet som nu kommer att beviljas i Sverige har även ansökts via PCT-systemet internationellt och benämns: “Method and arrangement for manufacturing a parabolic trough solar collector”.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11