23948sdkhjf

Svenska gruvbolaget bryter mot tillståndet

Det går bra för Sotkamo Silver, lite för bra. 

Uppstarten av det svenska bolaget Sotkamo Silvers silvergruva i Finland har slutförts nu under hösten. Produktionskapacitetens långsiktiga produktionsmål uppnåtts för både gruv- och anrikningsverket.
Under augusti producerade Silvergruvan cirka 125 300 Oz silver, 355 Oz guld, 170 ton bly och 400 ton zink i koncentrat.

Så långt är allt bra men de har samtidigt meddelat övervakningsmyndigheten, NTM-centralen i Kajanaland, om tre förväntade avvikelser från miljötillståndets villkor.
Totalt brytningstonnage för 2019 kommer sannolikt att överskrida det totala årliga brytningstonnaget på 500 000 ton i det nuvarande tillståndet med cirka 100 000 ton.

Företaget har lämnat in en ansökan om miljötillstånd för ett högre brytningstonnage till miljötillståndsmyndigheten i december 2018.

Svavelhalten i anrikningssanden beräknas vara högre än tillståndet tillåter under uppstartsåret på grund av gradvis start av produktionslinjerna och optimering av flotationsprocessen.

De beräknade kväveutsläppen från gruvan för 2019 förväntas vara cirka 8 000 kg, men gränsen i tillståndet är 6 500 kg.

–De avvikelser som rapporterats av oss har skett under uppstartsperioden och de förväntade effekterna har rapporterats till myndigheterna. Vi har vidtagit åtgärder för att åtgärda detta. säger Timo Lindborg, VD.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094