23948sdkhjf

Ny rapport om AI: "Ingen kommer kunna stå utanför"

Vi deltog nyligen innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation, PiiA:s konferens PiiA Summit. Där lanserades “AI & Digitala plattformar” en systemanalys från PiiA och Blue Institute.

Slutsatserna kan sammanfattas i följande. Om potentialen av AI realiseras kommer effekterna på produktivitetsutvecklingen övertrumfa tidigare teknologiskiften från ångan, till robotisering och IT med minst den dubbla takten. PiiA beräknar att värden på mellan 22 och 45 miljarder kronor per år kan frigöras enbart i PiiAs målindustrier.

Siffrorna får tas med en nypa salt men slutsatsen är att effekterna blir så stora att ingen kommer kunna stå utanför det här. Det kommer naturligtvis skaka om och skaka ur företag i stort, säger rapportförfattaren Örjan Larsson.

I rapporten konstateras också att forskning och utveckling har bedrivits inom området i många år och utvecklingsprojekten har lämnat laboratorierna och sökt sig ut på marknaden i innovationsprojekt men börjar nu gå över i en best-practice fas för att så småningom nå marknaden i stort. Syftet med rapporten är att sprida kunskap till ledare och chefer inom processindustrin.

Läs vår artikel från PiiA Summit: https://www.processnet.se/article/view/681659/de_skadar_in_i_kristallkulan

Läs hela rapporten AI och Digitala plattformar

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094