23948sdkhjf

Gratis lockar inte längre

Minskad tilldelning av gratis utsläppsrätter stärker utsläppshandeln enligt Naturvårdsverket.
Naturvårdsverket har nu lämnat in en förteckning till Europeiska kommissionen över vilka svenska anläggningar som ansökt om gratis tilldelning av utsläppsrätter för perioden 2021-2025. I år fick Naturvårdsverket in cirka 520 ansökningar från de 750 svenska anläggningar som ingår i EU ETS. Det kan jämföras med 640 ansökningar inför nuvarande handelsperiod. 

 Nu stärks utsläppshandeln i praktiken. Priset på utsläppsrätter har gått upp fem gånger på ett och ett halvt år tack vare reformerna som minskar överskottet av utsläppsrätter, säger Fredrik Hannerz, chef för Utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket.

Verksamheterna kan få del av utsläppsrätter på flera sätt. Huvudregeln är att företag köper utsläppsrätter, men konkurrensutsatt industri har viss möjlighet till gratis tilldelning. Reglerna för tilldelning av utsläppsrätter har nyligen skärpts genom beslut på EU-nivå för att stärka utsläppshandeln. Det totala antalet tilldelade utsläppsrätter minskas också
Minskad gratis tilldelning är viktigt då det i förlängningen innebär att priset på utsläppen ökar. Detta behövs i arbetet mot fossilfrihet. Det kommer gynna de företag som investerat i ny fossilfri teknik och ligger i framkant. Där har vi många svenska anläggningar, säger Fredrik Hannerz.

Det kommer dröja innan Naturvårdsverket kan fatta beslut om tilldelning. Den exakta tidpunkten är inte klar men det är troligt att det blir i början av 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094