23948sdkhjf

Svensk satsning föredöme i världen

Nytt ledarskap för klimatarbetet i världen och en prisad svensk satsning
Nu pågår FNs klimattoppmöte i New York.Under toppmötet, lanserade Sveriges och Indiens regeringar, ”Leadership Group for Industry Transision”, av statminister Stefan Löfven. Ledarskapsgruppen har utvecklats i samarbete med World Economic Forum och kommer samla både offentliga och privata aktörer.

 Att kraftigt minska utsläppen från den tunga industrin är helt avgörande om vi ska kunna nå målen i Parisavtalet. I Sverige har vi kommit långt i vår industriomställning och genom att vara med och leda det här arbetet får vi möjlighet att dela med oss av våra erfarenheter och bidra till en ökad takt i omställningen, säger statsminister Stefan Löfven.

De länder och företag som ansluter sig till gruppen måste vara redo för att höja ambitionen och driva på för en industriomställning mot fossilfrihet och netto-noll-utsläpp av växthusgaser senast 2050.

 

Hybrits ägare, Ssab, Lkab och Vattenfall kommer att vara några av de utvalda i ledningsgruppen. Samtidigt lyftes Hybrit, som ska tillverka stål utan kol, upp som ett av fyra exempel i världen som anses vara de mest ambitiösa och mest transformativa initiativen för att tackla klimatförändringarna.
– Med Hybrit och Leadership Group tar vi chansen att vara en del av övergången och arbeta med lösningar för vår tids viktigaste utmaning. Tillsammans vill vi inspirera andra att samarbeta över organisatoriska gränser, eftersom verkliga förändringar och nya affärsmöjligheter kräver en fossilfri värdekedja, säger Magnus Hall, VD och koncernchef för Vattenfall.

Leadership Group fokuserar främst på (a) industrier som är svåra ställa om (står för över 30 procent av de globala utsläppen); och (b) att tillhandahålla ett specifikt verktyg kring politiska ramar, mekanismer och färdplaner som en modell för hur regeringar och industrin kan arbeta tillsammans mot övergången och förstå att det kommer att se annorlunda ur i varje sektor och land.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125