23948sdkhjf

Svårsläckt brand satte stopp för pappersbruk - UPPDATERAD

En brand härjade under natten mot söndag på pappersbruket Billerud Korsnäs i Gävle. 25 meter höga lågor slog upp i taket efter en brand i sodapannan. Branden startade strax före klockan två på natten och det var först på söndagsmorgonen som den var under kontroll.

-Det var extra besvärlig eftersom den var en brand som kryper och det var en konstruktionsbrand som går mellan inner- och yttertak, säger Johan Melin, inre befäl på Gästrike Räddningstjänst, till TT.

Räddningstjänst från sex stationer plus industribrandkåren har arbetat med branden. En anställd har rökskadades, men behövde inte föras till sjukhus. Brandorsaken är okänd.

Men hur stora skador det har blivit går inte att säga än, säger Angelica Eriksson, lokalt kommunikationsansvarig på fabriken.

- Just nu är det för tidigt att säga. Det vi kan säga att branden är släckt och att det pågår efterbevakning i lokalerna.

Pappersbruket i Gävle har precis haft ett underhållsstopp som man har en gång per år och meningen var att produktionen skulle dra gång efter helgen igen. Återstarten, som brukar ske successivt, har satts i gång i de delar av anläggningen som inte påverkats av branden. Men hur det blir med den skadade delen är inte klart, enligt Anna Helsén. 

- Det är också svårt att uttala sig om. Det är lite för tidigt att säga, säger Angelica Eriksson.

BillerudKorsnäs håller nu på att kartlägga vad som har hänt, hur det kunde ske och säkerställa att det inte kommer att ske igen.

Billerud Korsnäs har de senaste åren, särskilt 2017-2018, plågats av olika sorters produktionsstörningar relaterade till uppstart av anläggningar efter underhållsstopp eller till rena olyckor.

Senaste nytt

Strax före lunch var branden släckt.

- Nu är det brandbevakning bara, säger Anna Helsén, tillförordnad presschef på Billerud Korsnäs och tillägger att de ännu inte vet orsaken till branden och en utredning pågår för fullt. 

Enligt uppgifter är branden begränsad till en del av verksamheten i en byggnad som innehåller processtöd.

Fortfarande finns det inga svar på hur branden startade och vad som orsakade den. Hur branden påverkat produktionen och den del av anläggningen som samlar upp illaluktande gaser är också för tidigt att säga.

– Exakt vad som brunnit och orsaken till det får den tekniska undersökningen visa, säger Angelica Eriksson.

En anställd på bruket skadades av röken, men fick enligt Anna Helsén syrgasbehandling på plats och behövde inte föras till sjukhus.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066