23948sdkhjf

Sverige inte så bra på innovation

Konsultbolaget Innovation360 Group har, med hjälp av data från 5000 medelstora- och stora företag över hela världen, jämfört bolagens innovationsförmåga. Resultaten visar att Kina, följt av Italien och Spanien ligger i topp, medan Sverige placerar sig först på 19:e plats.

 – Vi är ingenjörer i Sverige och mycket av vårt utvecklingsarbete grundar sig på innovationer som är runt 100 år gamla. Svenska företag måste bli mer radikala och hitta helt nya lösningar – annars kommer vår konkurrenskraft att minska och tillväxten att stagnera, säger Magnus Penker, vd och grundare för Innovation360 Group.

För studien har bolaget använt ett tidigare egenutvecklat betygssystem som mäter hur väl förberett ett företag är för att driva innovation i sin organisation.

– Det finns ett tydligt mönster i att de länder som toppar listan levt under ett transformationstryck och därmed tvingats till förändring, medan Sverige och Schweiz,  haft fred och stabilitet under en lång tid. Vi har blivit alldeles för bekväma, om Sverige vill fortsätta vara ett välfärdsland måste vi ta risker, drömma större och utmana konventioner istället för att lydigt underordna oss dem, säger Magnus Penker.

Analysen  visar även att länder som Saudiarabien och Ryssland har många bolag med InnovationIQ långt över det svenska genomsnittet.
– I både Saudiarabien och Ryssland handlar det om ett oerhört transformationstryck och det är inte otänkbart att dessa länders stora företag kan fortsätta att klättra uppåt. 

Här är listan över de länder som har mest innovativa företag:

1 Kina
2 Italien
3 Spanien
4 Indien
5 Tyskland
6 Sydkorea
7 Storbritannien
8 USA
9 Belgien
10 Brasilien
11 Australien
12 Ryssland
13 Nederländerna
14 Saudiarabien
15 Japan
16 Turkiet
17 Frankrike
18 Mexiko
19 Sverige
21 Schweiz
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11