23948sdkhjf

Finländsk miljardsatsning på bioetanol

År 2021 planeras start för bioraffinaderiet Nordfuel i norra Finland. Anläggningen ska producera bioetanol och biogas från skogsrester och investeringen är på över 1,5 miljarder kronor. Det svenska cleantechföretaget SEKAB E-Technology levererar tekniken.

– Restprodukter från skogen är bland det mest klimatsmarta vi kan använda som råvara för bioetanol, vilket blir möjligt med vår teknologi Celluapp, säger Marlene Mörtsell, teknikansvarig för Celluapp på Sekab e-Technology.

Sedan i mars testkör företaget sin tekniken med den träråvara som ska användas när företaget Kanteleen Voima år 2021 startar Nordfuel i finländska Haapavesi. Nordfuel ska bli ett fullskaligt bioraffinaderi som producerar bioetanol och biogas för fordonsbränsle, lignin för bränsle till kraftverket i Haapavesi, samt gödsel.

Den totala investeringen är på drygt 1,5 miljarder kronor och väl i drift blir Nordfuel Nordens största anläggning för produktion av biogas.

– För oss var det uppenbart vem som skulle bli vår teknikleverantör i det här projektet. Sekab har lång och gedigen erfarenhet av att producera bioetanol av restprodukter från barrskog, och tekniken Celluapp är världsledande i sitt slag, säger Teija Mäyrä, teknikchef på Kanteleen Voima.

Sekab:s teknologiplattform Celluapp gör det möjligt att utvinna cellulosasocker och lignin från skogs- eller jordbruksrester för vidare förädling till exempelvis biodrivmedel eller förnybara kemiprodukter. Tekniken kan användas i nya bioraffinaderier eller för att utveckla befintliga anläggningar.

Fakta om Nordfuel

  • Kapacitet bioetanol: 65 000 ton per år, motsvarande 400 000 bilars förbrukning av bränslet E10.
  • Kapacitet biogas: 250 gigawattimmar per år, motsvarande 30 000 bilars förbrukning.
  • Kapacitet lignin: 230 000 ton per år.
  • Kapacitet gödsel: 64 000 ton per år.
  • Investering: 150 miljoner euro, motsvarande 1,56 miljarder kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093