23948sdkhjf

Slagg från stålverk minskar utsläpp

Peabs dotterbolag Swecem investerar drygt 100 miljoner kronor i en ny fabrik i Oxelösund. Tillsammans med SSAB tas restprodukter från den lokala stålproduktionen tillvara och omvandlas till slagg som i mald form ersätter delar av cement vid betongproduktion. Med denna satsning kan utsläppen av koldioxid minska med 50 000 ton årligen. Det motsvarar över en halv miljon bilresor mellan Göteborg och Stockholm. Naturvårdsverket har valt att stötta denna klimatsatsning.

Vid tillverkning av betong används cement som bindemedel. När man tillverkar cement frigörs koldioxid som påverkar klimatet.

Att ersätta cement med mald granulerad masugnsslagg är en välbeprövad metod i Europa för att minska betongens klimatavtryck. Genom att använda egenproducerad slagg med restprodukter från SSABs lokala produktion blir processen dessutom mer resurseffektiv. I produktionen av slaggprodukter kommer grön el och bioolja att användas.

– Det här är helt i linje med SSABs klimatsträvan. Vi vill bidra på alla sätt vi kan, och tycker det är fantastiskt bra att slagg från oss kan bidra till att minska koldioxidutsläppen i världen. Samtidigt fortsätter vi själva vår resa mot fossilfri ståltillverkning, och redan 2025 kommer vi i Oxelösund att ha ställt om produktionen, säger Jacob Sandberg, platschef på SSAB i Oxelösund.

Planen är att byggnationen av fabriken i Oxelösund påbörjas under 2019 för att vara i drift redan 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094