23948sdkhjf

Testrigg ska göra Sveriges kvalitetsstål konkurrenskraftigt

Testrigg gör det möjligt för industrin att testa sitt specialstål med exakta kylkurvor

 

Idag utför metallföretag tester i sina egna anläggningar, men de har inte möjlighet att testa alla parametrar när det samtidigt har produktion igång. Helheten finns inte hos dem, men nu finns en lösning.

 – Den här testriggen är helt unik och efterlängtad av industrin, den är stor och här kan metallföretagen testa specialstål med en exakt kylkurva, säger Bahram Mosfegh professor energisystem och projektledare vid Högskolan i Gävle.

Testriggen är unik på två sätt; storleken och kylningsförmågan. Riggen är så stor att metallföretagen ges möjlighet att testa objekt som storleksmässig kommer nära den färdiga industriprodukten. Och kylningen kan varieras till exakta kylkurvor.

– Kylningen kan varieras med alla tänkbara parametrar och sedan storleken, det är unikt i Sverige och vi har inte sett något i den storleken någon annanstans i världen heller, säger Bahram Mosfegh.

 

Högskolans projekt är ett samarbete med industrin. Inledningsvis med Ovako, Höganäs och SSAB. Därefter har det vuxit och nu handlar det om ett trettiotal metallföretag. Bahram Mosfegh säger att testanläggningen kan vara en nationell resurs.

– Industriföretagen har en färdig produkt som de kan komma till oss och testa, vi hjälper dem med utveckling av kyltekniken, stålets egenskaper bildas med kylningen.

 

Konkurrensen ökar hela tiden och från nya länder, säger Bahram, och pekar på att Kina, som med sina resurser, nu även börjat med specialstål. Det är helt avgörande för svensk stålindustri att hela tiden utvecklas. Då är det specialstål som gäller.

– Det svenska stålet biter fortfarande, men konkurrensen hårdnar och här får stålindustrin möjlighet att på hemmaplan lära sig att utveckla specialstålet, säger Bahram Mosfegh.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109