23948sdkhjf

De vill skapa en basplattform för IIoT

Tyska Adamos vision är att skapa en leverantörsoberoende basplattform för olika IIoT-applikationer.

Industriella IT-lösningar för att styra, övervaka och analysera maskiner kräver mjukvara för teknisk integration och för att hantera data. Det kallas IIoT, Industrial Internet of Things.

Adamos räknar med ett ökat fokus på sådan mjukvara. Adamos är en tysk organisation med en mängd främst tyska maskintillverkare som medlemmar - företag som Dürr, Zeiss Gruppe och ASM Solutions.

Adamos mål är att skapa en basplattform som inbegriper kopplingar till maskiner och sensorer, lösningar för datorkraft i kanten av nätverken nära eller i maskinerna (så kallad ”edge computing”), molnlösningar och lösningar för datacenter och användares egna nätverk.

Organisationens grundtanke är att det blir ineffektivt för de enskilda maskintillverkarna att lösa alla IT-utmaningar på egen hand. Alla tjänar på att samarbeta och skapa standarder för grundläggande tekniklösningar.

Arbetet är fyllt av utmaningar. Daniel Poodratchi, som är ansvarig för partnersamarbeten och affärsutveckling på Adamo, berättar att det tog sex månader att få i gång den första implementationen hos ett medlemsföretag. Nu går det på två månader.

̶  En av de största utmaningarna är att få slutkunderna, användarna av maskinerna, att tillhandahålla de data som behövs för att skapa bra lösningar, säger Daniel Poodratchi.

Stefan Sigg, Chief Product Officer på det tyska mjukvaruföretaget Software AG, som är medlem i Adamos, ger ett exempel på vad IIoT-lösningar möjliggör: en maskin som skär ut kretskort har en felaktig inställning som gör att kniven rör sig fel. Det leder till att ett stort antal kretskort måste kasseras.

Med hjälp av data och visuella analysverktyg kan en person, med ansvar för att övervaka maskiner i olika fabriker över hela världen, analysera problemet och ringa in den fallerande maskinen. Efter det kan lokal personal ta över. För att detta ska fungera krävs IIoT-lösningar.

För Software och Adamos är den här marknaden naturligtvis högintressant. Det är nog svårt att sälja mjukvara för IIoT-lösningar rakt över disk, menar Software. Chanserna för företaget att nå ut med sina tekniklösningar lär öka genom samarbete med tillverkarna av maskinerna.

- Om vi tittar framåt handlar det om att integrera allt i de här lösningarna, som till exempel blockkedjor, AI och databastjänster, säger Stefan Sigg.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078