23948sdkhjf

Barsebäcks sista resa

Barsebäck är först ut att rivas, en pionjärroll företaget tar på allvar. – De beslut vi tar ska inte vara bäst för oss – de ska vara de bästa för hela branschen.

Barsebäck. Den sista av Barsebäcks reaktorer stängdes 2005 och eftersom verksamheten lades ned av politiska skäl, innan anläggningen uppnått sin tekniska livslängd, har Barsebäck Kraft väntat länge på att få påbörja rivningen.

– Vi har haft en lång tid av servicedrift och nu har vi väckts ur vår Törnrosasömn – nu är förberedelserna snart över och det blir spännande att ta klivet, säger Maria Taranger, kommunikationsansvarig på Barsebäck Kraft.

Barsebäck är det första kommersiella kärnkraftverket som rivs i Sverige och projektet är därför en angelägenhet för hela den svenska kärnkraftsindustrin förklarar hon.

–  Vi är en liten del av pusslet när det gäller att hantera det radioaktiva avfallet, de beslut vi tar ska inte vara bäst för oss – de ska vara de bästa för hela branschen.

Arbetet sker också delvis i samråd med Oskarshamns kärnkraftverk, som står näst i tur och har samma ägare – Uniper.

– Om vi gör ett bra jobb blir det ett stöd för branschen som helhet, säger Maria Taranger.

När elproduktionen lades ner för 13 år sedan blev Barsebäck av med sin främsta inkomstkälla. Den nödvändiga servicedriften har varit igång sedan dess, företaget har förberett för rivning och även sålt en del utrustning till andra kärnkraftverk.

En nog så viktig uppgift har blivit att dra nytta av den unika positionen som pensionerat kärnkraftverk.

–  Vi har en omfattande besöksverksamhet, tanken är att vi, så länge vi har möjlighet, ska låta folk se med egna ögon hur ett kärnkraftverk fungerar, säger Maria Taranger.

Hon lyfter också fram kärnkraftverket som kulturarv.

–  Det är extra angeläget nu när det ska rivas, vi samarbetar därför med flera olika institutioner och fotografer för att bevara det kulturhistoriska arvet i en sån här anläggning.

Vi gör ett omfattande reportage om Barsebäck i Process Nordic nr 4 med utgivning 10 maj. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078