23948sdkhjf

Säkerheten hos LKAB:s dammar ifrågasätts

Länsstyrelsen kritisk.

Norrbottens-Kuriren rapporterar att Länsstyrelsen i Norrbotten ifrågasätter säkerheten hos LKAB:s gruvdammar i Vitåfors.

LKAB har lagt ut över 100 meter långa stödbankar vid nordvästra delen av sandmagasinet för att höja säkerheten.
– I princip är det en panikåtgärd eftersom man gjort det innan det tillståndsprövats. Vi vill veta mer. Finns det fler risker? Är tryckbankarna tillräckliga?, säger David Berggård, miljöingenjör vid Länsstyrelsen till Norrbottens-Kuriren.

LKAB håller inte med om att det är en panikåtgärd
.– Vi har en skyldighet att göra åtgärder när vi misstänker att det kan behövas för att upprätthålla dammsäkerheten. Vi ska i sådana fall inte invänta en tillståndsprövning, säger Anders Lindberg, informationschef vid LKAB till Norrbottens-Kuriren. 

Bolaget har sökt tillstånd för att även bygga ut sin klarningsdamm som ligger nedströms sandmagasinet. Länsstyrelsen kräver kompletteringar av denna ansökan. I sitt yttrande till mark- och miljödomstolen beskriver de att vid en katastrof hotas Gällivares grundvattentäkt Sarkasvaara och Lina älv, som tillhör Torne- och Kalix älvs Natura 2000-område.
- Det finns risk för en dominoeffekt. Om sandmagasinet havererar finns det risk att klarningsmagasinet inte kan hålla emot, säger David Berggård.

Det skulle kunna innebära att orenat processvatten når Lina älv.
LKAB har enligt länsstyrelsen motsatt sig att göra en prövning enligt Natura 2000.

LKAB arbetar på en samlad prövning av Vitåforsområdet där en Natura 2000-prövning ingår.
 Att länsstyrelsen hävdar att vi motsätter oss det är jättebesynnerligt. Tvärt om har vi försökt föra en dialog med länsstyrelsen om hur en sådan prövning ska gå till, säger Anders Lindberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097