23948sdkhjf

Cyberkrig – nu ska Sverige försvara sig

Inom ett år skall Försvarsmakten ha en färdig fullskalig övningsanläggning för att kunna öva cyberkrigföring. Tanken är att kunna föra krig med hjälp av datorer och därmed kunna attackera fiendens IT-system.

SVT rapporterar om att cyberoperationer använts tidigare, bland annat i Ukraina där elnätet 2016 slogs ut för 250.000 invånare. Då pekades ryska hackare ut som ansvariga. I Iran gjorde 2010 en skadlig kod att en femtedel av de centrifuger som landet använde för att anrika uran förstördes. I efterhand har Israel och USA pekats ut som ansvariga.

Planeringen i Sverige har pågått i flera år och nu skall det svenska försvaret alltså utveckla en offensiv cyberförmåga för att till exempel kunna ta sig in och manipulera eller lamslå delar av fientliga IT-system. Inom ett år kommer Försvaret att ha en färdig fullskalig övningsanläggning för cyberkrigföring, en så kallad cyber-range.

Enligt uppgift är försvarsberedningens politiker överens. Försvarsmakten skall kunna genomföra offensiva cyberangrepp. Det slår beredningen fast i den rapport som skall presenteras senare i vår och som ligger till grund för regeringens försvarspolitik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064