23948sdkhjf

Nya lösningar för att minska utvinningsavfallet

Geologiska forskningscentralen (GTK) i Finland har i det ett treåriga forskningsprojektet KaiHaMe tagit fram fram metoder för att minska mängden farligt utvinningsavfall från gruvbrytning.

Genom att minska mängden skadligt avfall ökade råvaruvärdet för stenmaterial som bryts och miljökonsekvenserna av sidotipparna för utvinningsavfall minskade.

Verktygen som togs fram var en modell för optimering av utvinningsavfall där man tittar på vilka fraktioner av avfallet som kan återvinnas eller som inert. Dessutom tog man fram olika anrikningsmetoder som minskar avfallets skadlighet och olika metoder för forskning i avfallets egenskaper på lång sikt och avfallshögars miljöeffekter och hur negativa effekter från dessa kan förebyggas. 

Ett test av hur modellen fungerar har gjorts genom att anrika guldkopparmalmer i Kopsa. Anrikningstesterna fokuserade på att minska mängden skadliga arsenik- och sulfidmineraler i avfallet utan att riskera tillgången till guld och koppar. Utifrån resultaten var det genom att justera anrikningsprocessen möjligt att bearbeta avfallets egenskaper så att största delen av det avfall som bildades hade bättre miljöegenskaper och att mängden skadligt avfall kunde reduceras. Det innebar även positiva effekter på processvattnets kvalité.

Projektet har finansierats av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), Geologiska forskningscentralen, Boliden Kevitsa Mining Ab, FQM Altona Mining, Kemira Oyj och Endomines Oy.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11