23948sdkhjf

Nu har EU bestämt sig om stålet

Europeiska kommissionen har beslutat om en förordning om införande av slutgiltiga skyddsåtgärder på import av stålprodukter. Dessa åtgärder trädde i kraft den 2 februari, och ersatte de provisoriska skyddsåtgärder som gällt sedan juli 2018.

Kommissionen inledde en undersökning i mars 2018 som en del i Europeiska unionens svar på USA:s beslut att införa tullar på stålprodukter från Kina. Undersökningen visade att restriktionerna på den amerikanska marknaden gör att handelsflöden leds till EU och att importen av stålprodukter till EU har ökat kraftigt. EU-kommissionen anser att detta utgör ett allvarligt hot mot EU:s stålproducenter, som fortfarande befinner sig i ett utsatt läge på grund av ihållande överkapacitet på den globala stålmarknaden och illojala handelsmetoder hos vissa handelspartners. Därför infördes först tillfälliga regler.

De nu beslutade åtgärderna avser 26 stålproduktkategorier och består av tullkvoter utöver vilka en tullsats på 25 % kommer att tas ut. Detta system liknar de preliminära åtgärder som gällt fram till nu, med några viktiga ändringar för att minimera störningar i handeln och bevara de traditionella handelsöverenskommelserna i fråga om kvantitet och ursprung. Exempelvis kommer de största leverantörsländerna att tilldelas individuella kvoter som baseras på landets tidigare import.

Åtgärder gäller för en period på upp till tre år men kan ses över om omständigheterna ändras.

Jernkontorets kommentar

Förändringarna välkomnas av svenska Jernkontoret.
– Vi är positiva till kommissionens beslut, det är en balanserad åtgärd som beaktar både stålproducenternas och användarnas intressen, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.

Läs förordningen

Här hittar du förordningen om införande av åtgärderna:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2019.031.01.0027.01.ENG&toc=OJ:L:2019:031:TOC

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094