23948sdkhjf

Nya lagar och regler 2019

Nytt år innebär en ny rad nya lagar. Här är ett urval av nya lagar och regler som kan påverka industrin.

Kärnkraftverksägares skadeståndsansvar vid atomolyckor höjs
Kärnkraftverksägares skadeståndsansvar vid atomolyckor höjs till en miljard särskilda dragningsrätter (cirka 1,2 miljarder euro eller 11,8 miljarder kronor). Reaktorinnehavarna blir samtidigt skyldiga att teckna ansvarsförsäkringar för samma belopp. Statens så kallade särskilda statsansvar för denna grupp av olyckor upphör.

Vattenkraftverkens miljötillstånd ska omprövas
Vattenverksamheter för elproduktion ska ha moderna miljövillkor. Det ska ske genom omprövning på verksamhetsutövarens initiativ. 
Genom en ny nationell plan som vägleder myndigheterna får omprövingarna ett nationellt helhetsperspektiv, där behovet av förbättrad vattenmiljö vägs mot behovet av effektiv tillgång till vattenkraftsel nationellt. Planen anger vilka verksamheter som bör prövas i ett sammanhang och när prövningen bör ske.

Kvoten för beräkning av kvotplikt för år 2019 justeras
För att stödja förnybar elproduktion finns en skyldighet för elleverantörer och vissa andra elanvändare att köpa och annullera elcertifikat i förhållande till sin försäljning respektive användning. Skyldigheten kallas kvotplikt. I förordningen om elcertifikat har det beslutats en ändring om att kvoten för beräkning av kvotplikten under 2019 justeras nedåt från 0,312 till 0,305. Det betyder en minskning av kvotpliktens storlek, det vill säga att de som har kvotplikt behöver köpa lite färre elcertifikat.  

Regler kring kvicksilver i varor och tillverkningsprocesser
Kemikalieinspektionen blir behörig att ta emot ansökningar om undantag från förordning (EU) 2017/852 om kvicksilver. Det handlar om undantag från EU:s förbud mot nya användningar av kvicksilver i varor och tillverkningsprocesser. 

Skyldighet att lämna uppgift om mottagande av kemikalier
Som en förberedelse för Sveriges tillträde till 2010 års HNS-konvention (Hazardous and Noxious Substances) införs en skyldighet för företag inom kemikalieindustrin att i vissa fall lämna uppgift om kemikalier som företagen tar emot. HNS-konventionen reglerar ansvaret att ersätta skador i samband med olyckor vid sjötransport av kemikalier. Genom konventionen inrättas en internationell fond, finansierad av kemikalieindustrin, som kan betala ut ersättning vid olyckor. Företagens avgifter till fonden baseras på den mängd kemikalier som tas emot under ett kalenderår. De som berörs är företag som tar emot vissa mängder kemikalier efter sjötransport i bulk (dvs. inte containertransport). Uppgifterna om mängden ämnen som har tagits emot ska lämnas en gång per år, med början den 1 mars 2020.

Stöd till innovationskluster för utveckling och användning av flytande biogas
Den nya förordningen innebär att stöd får lämnas för åtgärder som syftar till att främja utveckling och användning av flytande biogas. 

Stöd till innovationskluster för utveckling och användning av etanol i tung trafik
Den nya förordningen innebär att stöd får lämnas för åtgärder som syftar till att främja etanolproduktion och användning av etanolfordon i regional- och fjärrdistribution. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078