23948sdkhjf

Solen driver indunstare

Absolicons intressebolag Saravanos Solar++ AB har fått en  order på en industriell indunstare på €450 000 (ca 4,5 miljoner kronor).

Solar++ är ett ingenjörsbolag som utvecklar soldriven processutrustning till industrier. En första installation gjordes under våren 2018 med Absolicons solfångare i Grekland. Den 30 november förvärvade Absolicon 50% av Solar++.

Den nya ordern är en pilot till ett grekiskt bolag som skall användas för att testa olika material för indunstning för att avskilja vatten från avfall och restprodukter. Om det faller väl ut kan en betydligt större anläggning komma ifråga.

– Vi identifierade för några år sedan avvattning av avfall med indunstare som en av de industriella processer som först skulle komma att drivas med sol i världens industrier. Genom samarbetet med Solar++ kan vi nu delta i en första sådan pilotinstallation, säger Joakim Byström, vd Absolicon Solar Collector AB.

Denna lilla pilot är speciell genom att den är designad för att drivas med solvärme på 125 grader. Piloten kommer huvudsakligen att användas inomhus för tester och utveckling. Den blir byggd för att det skall vara enkelt att skala upp i mångdubbelt större skala.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095