23948sdkhjf

Radioaktivt skydd ifrågasätts

Naturskyddsföreningens tidning uppger att skyddet mot radioaktiva utsläpp vid reaktor 2 på Ringhals inte fungerar som det ska. Strålsäkerhetsmyndigheten håller inte med.

Tidningen har gått igenom olika experters utlåtande kring det läckage som stängde reaktorn 2014. I granskningen lyfts att den bottenplåt som då läckte vatten nu kan vara utsatt för korrosion, det vill säga rost. Strålsäkerhetmmyndigheten gör dock den samlade bedömningen att Ringhals 2 är driftsäker.

Efter reparation, utifrån våra analyser och tester så bedömde vi att man uppfyllde kraven i våra föreskrifter så vi kunde tillåta återstart, säger Michael Knochenhauer, som är avdelningschef för kärnkraftssäkerhet på Strålsäkerhetsmyndigheten till P4 Halland.

Hade ni resonerat på något annat vis om Ringhals 2 inte skulle stänga ner i slutet av 2019?

En del av de osäkerheter som fanns handlade om skadebild och om korrosionsförlopp som kan pågå och då spelar tiden in. Vi har marginaler på ett par år men skulle vi godkänna Ringhals för ytterligare 20 år hade det blivit ett annat granskningsärende, säger Michael Knochenhauer.

Anna Collin, presschef på Ringhals, säger att både kärnkraftverket och myndigheter är överens om att reaktorn på Ringhals 2 är tät och säker.

– Då (2014) startades en process där vi fick mycket frågor från myndigheter, och där framkom det att reaktorn är tät och säker. Få verksamheter är så kontrollerade som ett kärnkraftverk, säger presschef Anna Collin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078