23948sdkhjf

Från lignin till bensin

En ny process ska omvandla lignin till drivmedel.

Christian Hulteberg är forskaren som vill omvandla trädens lignin till bensin och han berättar för Process Nordic hur processen är tänkt att fungera. Råvaran är den svartlut som uppstår vid pappersmassatillverkning, svartluten eldas idag ofta upp. Tanken är att den nya processen ska störa de befintliga processerna i pappersbruket så lite som möjligt. Första steget i den nya processen är att filtrera svartluten och kvar blir lignin tillsammans med vissa rester av kokkemikalier som innehåller bland annat natriumföreningar som är ett problem för raffinaderierna.

- Om man pratar om höga natriumhalter hos massabruket så tänker de sju procent men i raffinaderiet så är det max tio ppm.

En pilotanläggning för filtreringen finns redan på plats i ett pappersbruk och anläggningen har körts i 3000 timmar med gott resultat. 

För att få bort de sista resterna av kokkemikalierna används ett antal tvättsteg.

- Det som är den stora tjusningen är att vi inte använder något som är processfrämmande. Vi använder inte någonting som inte redan finns i massabruken.

En pilottvättanläggning kommer att startas upp under våren. 

Därefter uppnås enligt Christian ett högrentlignin som är i princip metallfritt. Detta kan sedan användas som råvara hos raffinaderi för att tillverka bensin och diesel och även här i stort sett i befintliga processer.

- Det kan behövas justeringar till exempel i reaktorerna  och nya inmatningspunkter men det är inga jätteinvesteringar.

Om allt går enligt planerna hoppas de kunna producera i industriell skala 2021. Därefter är tanken att sprida tekniken till fler pappersbruk i landet.

Tanken är att det ska bli en ekonomisk win-win-winsituation för massabruk, skogsbolag och bränsleproducenter.

För att förverkliga idéerna har Christian med flera startat bolaget SunCarbon, en av de övriga är Lars Stigsson som också är grundare av företaget SunPine.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079