23948sdkhjf

Norsk oljeindustri vädrar morgonluft

Olje- och energibranschen i Norge upplever en uppgång efter flera år med reducerad aktivitet. Optimismen var märkbar på Offshore Technology Days (OTD), branschens årliga möteplats.

Den årliga industrimässan i Norge arrangeras antingen i Bergen eller Stavanger. I år ställde 250 företag ut och mässan besöktes av över 12 000 besökare.

Efter några tuffa år för den norska oljebranschen ser nu framtiden ljusare ut. För bara fyra år sedan föll oljepriset dramatiskt vilket fick stora konsekvenser för oljenationen Norge och de företag som verkar i branschen. Osäkerheten har varit stor om framtida projekt, men nu verkar alltså denna osäkerhet utbytt mot optimism. Stora kostnadsbesparingar och effektiviseringar har gjort de norska aktörerna mycket konkurrenskraftiga. Experter tror att efter avmattningen kommer en uppgång i investeringstakten på den norska sockeln under 2019 och 2020 vilket kommer ge mycket positiva återverkningar för företag som direkt eller indirekt är knutna till oljebranschen.

De kärva tiderna till trots så ser branschfolk fortfarande den stora nyttan i att träffas på OTD.

En nöjd svensk utställare är fjädertillverkaren Lesjöfors.

- Offshore Technology Days är en mötesplats för fackfolk inom olja och energi, här förväntar man sig hitta underleverantörer med utrustning som klara extrema påfrestningar, säger Jan Erik Resch-Knudsen, försäljnings- och kvalitetsansvarig på Lesjöfors AS som tillägger att även året mässa varit en framgång som visar på positiv utveckling inom den norska oljebranschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094