23948sdkhjf

Metallpriser negativt för Bolidens resultat

Det blev något sämre än väntat både vad gäller omsättning och röresleresultat för Boliden under det tredje kvartalet. Orsaken består till stor del i avsevärt lägre metallpriser.

Omsättningen uppgick till 12.510 miljoner kronor (11.628) mot väntade 12.540 Mkr, en differens på 0,2 procent, medan det justerade rörelseresultatet uppgick till 2.020 miljoner kronor (1.744), 1,3 procent lägre än väntade 2.047 Mkr.

Resultatet för Aitikproduktionen blev 10,8 miljoner ton under det tredje kvartalet, en ökning från 9,3 miljoner ton under det andra.

Vd Mikael Staffas ser dock positivt på kvartalet.

- Ett starkt kvartal trots lägre metallpriser. Produktionen har generellt sett varit stabil även om vissa störningar förekommit. I Aitik har den nya krossen varit framgångsrik medan höga halter i Garpenberg bidragit till resultatet, säger Bolidens vd Mikael Staffas.

Resultatförsämringen inom Gruvor mot föregående kvartal berodde på lägre metallpriser och lägre produktionsvolym. I Tara påverkades produktionen av planerat underhåll och i Bolidenområdet var halterna betydligt lägre jämfört med såväl andra kvartalet som föregående år. I Aitik har den anrikade volymen ökat både jämfört med föregående kvartal och ifjol, efter att den nya krossen tagits i drift. Den anrikade volymen i Garpenberg och Kylylahti var stabil på höga nivåer. Kevitsas anrikade volym var i nivå med andra kvartalet men lägre än föregående år då malmen var ovanligt lättmalen.

Resultatförsämringen inom Smältverk mot föregående kvartal berodde främst på lägre metallpriser. Kopparproduktionen i Rönnskär var i nivå med både andra kvartalets och fjolårets nivå. Harjavaltas kopparavverkning ökade något jämfört med föregående kvartal medan produktionen av nickel i skärsten var på en stabil och hög nivå. I Kokkola minskade produktionen av zink jämfört med andra kvartalet på grund av låga utbyten. I Odda medförde planerat underhåll att avverkningen var lägre än föregående kvartal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126