23948sdkhjf

Vill återkalla miljötillstånd för gruvan

En delegation på 50 personer har besökt gruvan i Kaunisvaara som en del i utredningen om Kaunis Irons gruvtillstånd. Naturvårdsverket anser nämligen att det nuvarande miljötillståndet för att driva gruvan är för otydligt och har ansökt om att miljötillståndet ska återkallas. Enligt myndigheten finns brister bland annat i hur dammarna på gruvområdet är uppbyggda.

I Naturvårdsverkets handlingar till mark- och miljödomstolen skriver man:

Den bedrivna verksamheten avvek från vad som gäller enligt tillståndet bland annat när det gäller konstruktionen av dammar och avsänkning av grundvatten. Verksamheten står i strid med gällande EU-rätt och riskerar att skada ett Natura 2000-område.”

Naturvårdsverket skriver i sina handlingar till mark-och miljödomstolen att det finns en risk för otillåten negativ miljöpåverkan genom bland annat utsläpp till vatten och mark om verksamheten bedrivs som den gjorde tidigare.

Med besöket ville Mark- och miljödomstolen få en klarare bild av hur anläggningen ser ut.

Gruvan som startade i mitten på juli, efter att ha legat i träda sedan Northland Resources gick i konkurs, fortsätter dock sin drift tillsvidare.

Åsa Allan, platschef för Kaunis Iron i Tapuli, har innan start kommenterat ärendet.

Det är ju ett gällande tillstånd som vi har och det finns en samsyn med länsstyrelsen att vi kan starta verksamheten under de tillstånden samtidigt som vi parallellt påbörjar processen med att ansöka om ett nytt tillstånd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094