23948sdkhjf

Saltar in energin

Nyligen premiärvisade energilagringsbolaget SaltX Technology sin demonstrationsanläggning för storskalig energilagring i bolagets världspatenterade nano-belagda salt.  Anläggningen, som ryms och transporteras i en fraktcontainer, markerar starten för SaltX globala turné för att marknadsföra sin produkt EnerStore på nyckelmarknader.

Demonstrationsanläggningen är en kopia, fast i mindre version, av den pilotanläggning som SaltX uppför tillsammans med Vattenfall i Berlin, Tyskland. Pilotanläggningen på Vattenfalls Reuter C-verk i Berlin har en lagringskapacitet på 10 MWh, och laddas upp med överskottsel från vindenergi och laddas ur som fjärrvärme när efterfrågan är som högst på̊ morgonen eller kvällen.

− Vår lösning för att storskaligt lagra termisk energi i salt ligger längst fram i världen. Med den här demoanläggningen kommer vi att visa potentiella kunder hur EnerStore kan lagra överskottsenergi från till exempel vindkraft för att sedan använda den som fjärrvärme, säger Karl Bohman, vd för SaltX.

Det har länge varit känt att det är möjligt att lagra termisk energi i salt. Problemet har varit att processen bara kan upprepas några gånger då saltkristallerna inte behåller sin form. Det är detta problem som SaltX menar sig ha löst med nanobeläggning av saltet, vilket är ett av flera av företagets patent.

Processen kan enkelt beskrivas så här. Saltvatten upphettas med till exempel överskottsvärme vilket leder till att salt och vatten separeras. Ett torrt salt är det som återstår i kammaren. Vattnet hamnar i ett separat kärl och kondenserar. När man vill ta ut energin förs vattnet tillbaka till saltet och värmen avges. Processen sker i vakuum.

Bolaget har nyligen tecknat samarbetsavtal med norska energibolaget Östfold Energi gällande rättigheter att marknadsföra, sälja och leverera EnerStore-system. Samtidigt har norska energimyndigheten Enova beviljat ett bidrag om 1,8 miljoner norska kronor för att genomföra ett pilotprojekt. Anläggningen kommer att installeras hos en av Östfold Energis kunder under 2019.
Dessutom har bolaget nyligen tecknat ett avtal att NOKA blir SaltX EnerStore-partner på den italienska marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078