23948sdkhjf

Storsatsar på grönt väte

Nouryon, Tata Steel, Amsterdams hamn går samman för att utveckla vad man kallar det största klustret för grönt väte i Europa.

Nouryon (f d AkzoNobel Specialty Chemicals), Tata Steel och Amsterdams hamn ska utreda möjligheterna för ett stort kluster för grönt väte. De tre samarbetspartnerna ser det som avgörande för att nå klimatmålen och kunna bygga en cirkulär ekonomi.

Ett första steg blir att utreda en anläggning för elektrolys av vatten på 100 megawatt som kan producera upp till 15 000 ton vätgas per år plus syrgas vid Tata Steels IJmuiden-sajt, nära Amsterdam. Genom att använda förnybar elektricitet kan man spara upp till 350 000 ton koldioxid per år. Investeringsbeslut väntas 2021 med ambitionen att skala upp tekniken.

Nouryon ska driva anläggningen, Tata Steel ska använda syrgasen för att förbättra hållbarheten i sin process. Parterna ska gemensamt utforska olika sätt att använda vätgas för att omvandla utsläpp från stålverket till användbara kemikalier och produkter.

Hamnen ska fokusera på infrastruktur för distribution av grön vätgas för utveckling av nya industrier och transporter med nollutsläpp i Amsterdamområdet.

"Samarbetet bygger på våra befintliga satsningar för att stödja utveckling av en hållbar kemiindustri. Grön vätgas är ett realistiskt alternativ till fossilbaserade råvaror och möjliggör nya former av grön kemi som att använda stålverksgas, koldioxid eller avfall för att framställa plaster och gå mot nya, cirkulära värdekedjor" säger Knut Schwalenberg, chef för industrikemikalier vid Nouryon i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.054