23948sdkhjf

Intresset för biogas ökar i Sverige

Användningen av biogas gick upp med 30 procent mellan 2016 och 2017, men produktionsökningen under samma period låg bara på 2,5 procent.

Industri och uppvärmning är två marknader som på allvar har fått upp ögonen för biogasen. Att intresset för biogas ökar i Sverige syns i Energimyndighetens statistik, som har tagits fram av Energigas Sverige i nära samarbete med Avfall Sverige, Lantbrukarnas Riksförbund och Svenskt Vatten. 2017 användes omkring 2,9 terawattimmar biogas i Sverige, att jämföra med cirka 2,2 terawattimmar 2016. Det innebär en ökning på över 30 procent.

Produktionen av biogas i Sverige ökade endast med 2,5 procent under 2017, till strax över två terawattimmar. Att biogasanvändningen ändå går kraftigt uppåt beror på ökad import från Danmark under året. Omkring en tredjedel av importen går till fordonsgas, medan två tredjedelar huvudsakligen ersätter naturgasanvändning i industri och uppvärmning.

Vid svenska biogasanläggningar producerades under 2017 även 2,7 miljoner ton näringsrik rötrest, där 83 procent (2,2 miljoner ton) användes som miljövänligt gödningsmedel i svenskt jordbruk. Det ersatte därmed stora mängder utsläppsintensiv mineralgödsel.

– Vi ser ett snabbt växande intresse för biogas i samhället, inte minst inom industrin som på allvar börjar ställa om med hjälp av biogas. Det visar att biogasanvändningen kan öka snabbt i Sverige och att användningsmålet på 15 terawattimmar till 2030, som vi sätter upp i vårt förslag på nationell biogasstrategi, är fullt realiserbart. Men för att nå dit krävs en rad åtgärder som undanröjer hinder, samt stimulerar produktion och efterfrågan, säger Maria Malmkvist, vd, Energigas Sverige.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.252