23948sdkhjf

Världens största bryggeri skapar bubblor i ölen med ny process

AB Inbev rullar ut ny teknik bland sina bryggerier – ölbryggning utan kokning ska minska koldioxidutsläppen med 5 procent, uppger öljätten.
Belgien-baserade AB Inbev, världens största bryggerikoncern, uppger att man har lyckats ta bort ett kritiskt steg ur ölbryggningen – själva kokningen ur kokningsprocessen.

För att minska sina koldioxidutsläpp (upp till 5 procent när man rullat ut den nya tekniken till alla sina bryggerier) har man under de senaste fyra åren utvecklat en teknik som låter bryggaren spara energi, genom att man inte behöver koka vörten. Istället skjuter man in kväve eller koldioxid i tanken, vilket skapar bubblor som krävs utan kokning.

– Vår innovation är att hetta upp allting till precis under kokpunkten, vilket i dagsläget innebär motsvarande 80 procent mindre användning av energi. Det blir mycket mindre ånga, vilket gör att du spenderar mindre vatten. I vårt fall lyckades vi gå från 5 procent evaporation till mindre än en procent, säger David De Schutter, bolagets forskningschef i Europa, enligt The Guardian .

Enligt AB Inbev påverkar den nya "kokmetoden" inte smaken i den färdiga produkten, utan gör att den håller längre på grund av att man håller lägre temperaturer genom bryggningen. Bubblorna som återfinns i den färdiga ölen är fortfarande ett resultat av den normala processen, tillägger bryggeriet.

Koncernen menar att det kommer ta omkring tio år innan den nya tekniken används på alla deras bryggerier och att målet på 5 procent inte kommer nås innan dess. Samtidigt säger man sig vara villiga att dela med sig gratis av den nu patenterade tekniken till mindre bryggerier, medan större, konkurrerande bryggerier får betala en avgift.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062