23948sdkhjf

Nu ska gruvan öppnas igen – men 200 färre anställda

Överenskommelse nådd om att återuppta verksamheten vid Bolidens Taragruva.

I juli 2023 sattes Bolidens Taragruva i malpåse på grund av en kombination av faktorer, inklusive negativ zinkprisutveckling, övergripande kostnadsnivå och operationella utmaningar. Läs vår tidigare intervju med Mikael Staffas kring bland annat Tara-gruvan.

Men nu har man tecknat ett avtal mellan fackföreningar och lokal ledning för att avsevärt förbättra arbetssätt och produktivitet.

Avtalet innehåller bland annat en optimerad gruvplan som minskar transportavstånden och maximerar metallproduktionen med en inledande årlig produktionstakt på 1,8 miljoner ton, i kombination med en organisatorisk omstrukturering, en minskning av antalet anställda och förbättrade arbetssätt.

Det blir en del omstruktureringskostnaderna som är relaterade till minskningen av antalet anställda till cirka 400 heltidsanställda, jämfört med över 600 anställda innan Tara försattes i malpåse samt betydande organisatoriska förändringar och förändrade arbetssätt. Personal kommer att börja återgå till arbete i etapper under tredje kvartalet 2024, med ett inledande introduktions- och omställningsprogram.

Upptrappning av produktionen kommer att starta under fjärde kvartalet 2024, och full produktion förväntas från januari 2025. Rörelseresultatet under andra halvåret 2024 beräknas uppgå till cirka -25 miljoner euro per kvartal, jämfört med -13 miljoner euro per kvartal under tiden i malpåse.

I samband med beslutet att återöppna Taragruvan kommer prospekteringsaktiviteterna vid Tara Deep-fyndigheten att återupptas under andra halvan av 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094