23948sdkhjf

Pyrolysprocess ska ge 3 miljoner kubik förnybara drivmedel 2030

Preem har inlett ett samarbete med finska Fortum och Valmet för att uppgradera den pyrolysolja de kan framställa till förnybara drivmedel.

Oljebolagets samarbete med energibolaget Fortum och massaindustriföretaget Valmet omfattar forskning och utveckling för framställning av drivmedel. Denna sker via den process för framställning av pyrolysolja som Fortum och Valmet utvecklat inom ett finskt forskningsprogram.

– För att klara det nationella målet i Sverige om 70 procent mindre koldioxidutsläpp inom transportsektorn till 2030 krävs en rad åtgärder. Idag finns inget biodrivmedel som ensamt kan lösa problemet. Därför är det viktigt att satsa på olika biodrivmedel där pyrolysoljan är en möjlighet, säger Mattias Backmark, chef för affärsutveckling på Preem.

Preems ambition är att år 2030 tillverka 3 miljoner kubikmeter förnybara drivmedel på raffinaderierna i Lysekil och Göteborg.

Under 2017 såldes cirka 9 miljoner kubikmeter drivmedel totalt i Sverige, varav drygt 1,9 miljoner var biodrivmedel, enligt SPBI. Cirka 15 procent av allt biodrivmedel producerades i Sverige, resten importerades från andra länder.

Pyrolys är en process där ett ämne snabbt hettas upp till en hög temperatur så att det fasta materialet förångas och kan kondenseras ut till en vätska. Genom pyrolys kan grenar, rötter, toppar och sågspån omvandlas till en olja som det sedan kan raffineras till förnybar bensin och diesel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109