23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Process Nordic
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Så minskar man risken för Listeria vid livsmedelshantering

Inom livsmedelsindustrin läggs stor vikt vid rengöring och desinfektion för att minska risken för bakterier. Men noggrann rengöring räcker inte för att undvika mikroorganismer. Det handlar om att kontrollera fukten.

Det är välkänt att bakterier som Listeria och Campylobakter utgör en hälsorisk om de skulle förekomma i livsmedel. Så vad kan man göra för att minska risken för bakterietillväxt vid livsmedelsproduktion?   

Vid rengöring och desinfektion används ofta mycket vatten, vilket kan skapa en fuktig miljö där bakterier, virus och mögel trivs. Då man är väl medveten om riskerna, har många livsmedelsproducenter rutiner för att säkerställa snabb torkning efter rengöring och att hålla en låg temperatur i lokalerna. Det räcker dock inte att kontrollera temperaturen, då vissa bakterier, som Listeria, kan förökas även vid låga temperaturer.  

En studie från Université de Paris visar att man inte bara minskar hastigheten för Listeria-bakteriernas tillväxt, utan även ökar bakteriernas dödlighet, om man kombinerar torkning efter rengöring och desinfektion med avfuktning. Att Listeria-tillväxten hämmas beror förenklat på att om man kontrollerar fuktnivån kontinuerligt, kommer man att förstöra cellens membran, vilket gör att färre celler överlever. Läs mer i Munters white paper

Avfuktning i kombination med torkning är mest effektivt 

De flesta patogener och virus trivs inte vid en relativ luftfuktighet på 50-60%. I en miljö med låg luftfuktighet, kommer tillväxten av mikroorganismer att hämmas. Det mest effektiva är att kombinera snabb torkning efter rengöring och desinfektion med en optimal avfuktningslösning. På så vis säkerställs en kontrollerad luftfuktighetsnivå i lokalerna året runt. 

Munters har lång erfarenhet av att leverera effektiva och hållbara avfuktningslösningar till livsmedelsindustrin.
Vill du veta mer? Läs mer på www.munters.com, eller kontakta våra klimatexperter idag.  

Munters Europe AB
Borgarfjordsgatan 16
164 40 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5563803039
BREAKING
{{ article.headline }}
0.094|