23948sdkhjf

Lyckade testmätningar på roterugn

SMP har publicerat en fallstudie om vibrationsmätningar online på en roterugn.

 

I materialbearbetningsindustrin, som exempelvis cement- eller kraftmassatillverkning, är roterugnen en produktionskritisk maskin. Roterugnar används för att förändra fysikaliska eller kemiska egenskaper hos olika fasta material, exempelvis mineraler, metaller och malm, genom upphettning till en hög temperatur.
SPM har hos en kund gjort testmätningar online på en roterugn med sina HD-teknologier och accelerometern DuoTech.

De första testmätningarna på den långsamtroterande ugnen skedde hösten 2013, då med hjälp av mätmetoden SPM HD. Efter att mätsystemet med framgång identifierat en lagerskada ersattes det tidigare vibrationsövervakningssystemet med en fast installation av Intellinova Compact, från SPM våren 2014. (Systemet har nu alltså varit igång i fyra år).

2017 testades en ny givare - DuoTech-accelerometern. Kunden uttryckte också en önskan om att kunna följa upp utvecklingen av lagerskador över tid och att ha ett bättre verktyg för att planera lagerbyte. Av den anledningen testades också HD ENV mätteknik.

Resultatet blev att ytterligare lagerproblem upptäcktes, däribland en ytterringsskada, med över tio månaders förvarningstid.

Det har gjort det möjligt för anläggningsägaren att byta ut skadade lager på ett planerat sätt – vare sig för tidigt eller för sent. SPM konstaterar också i sin rapport att DuoTech-accelerometern fungerar bra även vid så låga rotationshastigheter som 3,5 rpm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078