23948sdkhjf

Pappersbruk investerar i vattenkraft för hållbar process

Arctic Paper har fattat beslut om att investera 70 miljoner kronor i en expansion av vattenkraftverket vid bruket i Munkedal, vilket stärker brukets hållbarhetsprofil.

Investeringen kommer att fördubbla mängden av Arctic Paper Munkedals energiförsörjning som produceras av miljövänlig vattenkraft, vilket ökar brukets energisjälvförsörjning.

-Vi tror på att papper är ett material för framtiden, både som ett medium för kommunikation men också som ett naturligt material baserat på förnybara resurser. Utbyggnaden av vattenkraft ger oss hållbar energi till en rimlig kostnad vilket stärker vår konkurrenskraft, säger Per Skoglund, VD för Arctic Paper S.A.

Arctic Paper Munkedals är branschledare inom vattenanvändning, endast 3 kubik vatten används per ton papper. Ett lägre, koncentrerat vattenflöde kräver mindre energi, och fördubblingen av användningen av miljövänlig vattenkraft är ett steg i att göra hela produktionsprocessen ännu mer hållbar.

-Hållbarhet hos oss handlar alltid om hela produktionsprocessen, menar Per Skoglund

Alla nödvändiga tillstånd är godkända. Under konstruktionsfasen planerar koncernen att finansiera projekten med egna medel. Efter genomförandet av projektet refinansieras kostnaderna med bankkrediter. Arctic Paper har redan tecknat en avsiktsförklaring med Swedbank för refinansiering.

Fakta

Arctic Paper Munkedal tillverkar högkvalitativt obestruket, träfritt grafiskt papper, främst under varumärket Munken. Munken är ett av de främsta varumärkena inom grafiskt papper och sortimentet tillgodoser ett brett spektrum av behov, särskilt inom boktryck, reklam- och marknadsföringsmaterial. Bruket har en produktionskapacitet på 160 000 ton.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062